10 pripomočkov, ki jih moraš imeti v kuhinji

10-pripomockov-ki-jih-moras-imeti-v-kuhinji

Katerih je tistih 10 pripomočkov, ki jih moraš imeti v kuhinji?

Kuhanje in priprava hrane se je na naše opažanje v zadnjem času zelo spremenilo. Na splošno, iz leta v leto kulinarika postaja umetnost. Tisti, ki se malo bolj pogosto vrtimo okoli kuhinjskega pulta, imamo na voljo neskončno gmoto informacij o kuhanju, peki in sicer pripravi hrane. Je že res, da imamo okoli nas različno ponudbo restavracij, street food, dostavo na dom. A priprava hrane doma ima svoj čar. In hrani dajemo vsakič večji pomen. Ni samo nujna za naše preživetje, postaja čedalje večji užitek. In prav je tako - v hrani je potrebno uživati. Zraven pa si privoščimo še kakšen kozarček vina. :-)

Tokrat pišemo o tem, kaj naj bi naša kuhinja vsebovala, da nam bo priprava hrane kar se da enostavna. Seveda ima za vsakega kuharja pripomoček svoj pomen, svoj namen, a mi smo sestavili nek približen seznam tistih, brez katerih mi v Kuhni "ne moremo". Spodnji seznam pripomočkov je seveda prekratki. Strniti tiste "najpomembnejše" ni tako enostavno, smo se pa zelo potrudili, da vam vsaj nekatere predstavimo.

1 | Kuhinjski nož s širokim rezilom

Kuhinjski nož s širokim rezilom

Brez nožev bi se v kuhinji kar težko znašli, se strinjate? :-) S kuhinjskim nožem s širokim rezilom pa je priprava hrane še bolj enostavna. Zakaj? Zaradi širokega rezila je izredno vodljiv. Z njim lahko režete tako meso in ribe kot zelenjavo, hkrati pa je odličen pripomoček za sekljanje začimb. Vsestranski torej, zato res ne sme manjkati v naši kuhinji.

2 | Silikonska podlaga za peko

Silikonska podlaga za peko

Definitivno pripomoček, ki ga sprejemamo z odprtimi rokami. V naši Kuhni jo uporabljamo za pripravo piškotov, saj lahko testo razvaljamo kar na tej podlagi, ki ga potem damo skupaj s podlago na pekač in direkt v pečico. Peki papirja tu več ne potrebujemo. Pa na njej ne pečemo samo piškotov. Nekaj prednosti, ki nam jih daje silikonska podlaga za peko - hrana se na podlago ne bo prijela, primerna je za pomivanje v pomivalnem stroju, hkrati pa je odporna na temperaturo tja do 250 stopinj. Še en razlog? Uporabna je za dalj časa! Nas je prepričala z vsemi temi lastnostmi. :-)

3 | Kuhinjski robot

Kuhinjski robot

Priporočamo ga vsem, ki imate veliko volje in želje po kuhanju in pripravi hrane. Mogoče se nekaterim zdi pripomoček za lenuhe, nam pa to pomeni pomoč, saj v času, ko se mi lotimo nečesa drugega, on naredi kaj namesto nas. V robotu mešamo jajčno kremo, z ročnim mešalnikom pa si v tem času lahko naredimo sneg iz beljakov. A ni že to dovolj? 😉 Roboti imajo dandanes že neskončno funckij, med najboljšimi je zagotovo tista, ki mesi testo. Je že res, da ročno mesenje testa za kruh pomeni nekaj tradicionalnega, mogoče je tudi struktura kruha potem drugačna, a v tem tempu, ki ga živimo dandanes, bomo robotu hvaležni, da kruh zamesi namesto nas. :-)

4 | Merilne posodice

Merilne posodice

Internet nas preplavlja z morjem receptov, na spletu je polno kuharskih blogov, ki kreirajo recepte v našem ali tujem jeziku. In precej tujih receptov vsebuje tudi drugačne merske enote. Takšne, ki se merijo v posebnih posodicah. In te posodice so odličen dodatek v naši Kuhni. Ne potrebujemo več preračunavanja v naše enote, ampak si enostavno vzamemo tisto posodico, ki jo recept zahteva. Enostavne so za pranje, tudi v pomivalnem stroju, vedno pa so narejene tako, da jih lahko shranite eno v drugo in nam v omari zasedajo res minimalno prostora.

5 | Cedilo

Cedilo

Namen tega cedila ni samo, da je eden lepših pripomočkov v naši kuhinji, ampak ima tudi funkcionalno lastnost. :-) V njemu lahko odcejamo kuhane testenine, operemo svežo zeleno solato, operemo konzervirano zelenjavo. Če ste iz skrinje ravnokar vzeli zamrznjene sadeže, ki jih morate odtaliti preden spečete slastno sladico, vam bo cedilo še kako prišlo prav. Želite prigrizek malo drugače? Popecite ali samo narežite kruhke in jih položite v cedilo namesto košarico. Gostom bo ideja všeč in sigurno bodo tudi oni začeli cedilo uporabljati še kako drugače. :-)

6 | Ribežn

Ribežn

Strgalo, če se lepše izražamo, ampak ker smo na portalu sami domači, vam je beseda ribežn verjetno bolj blizu. 😉 Ribežn je večnamenski pripomoček, saj je primeren za ribanje različne hrane. Sir, zelenjava, čokolada. Ročaj je ponavadi prijazen našim dlanem, hkrati pa nam ne drsi iz rok. Ker nas razvaja z ostrimi rezili, nam omogoča fino, srednje ali grobo ribanje. Večina ribežnov je primernih za pranje v pomivalnem stroju.

7 | Zip vrečke

Zip vrečke

Če jih še nimate, je skrajni čas, da si jih nabavite. Dovolj je vrečk, kjer smo konce zavezovali z "gumicami". Zakaj bi to delali, ko pa imate že v vsaki trgovini na voljo zip vrečke. Pa niso primerne samo za shranjevanje hrane v hladilnik ali zamrzovalnik. Vanje lahko daste piškote, vrečko zaprete in z valjarjem potolčete po piškotih in dobili boste piškotno podlago za vaš cheesecake. Če se odpravljate z otrokom v park ali na igrala, lahko vanj date njegov najljubši prigrizek in vrečko uporabite skozi ves dan. Če jo še potrebujete oz. ker skrbite za okolje, pa jo lahko brez težav operete in posušite.

8 | Vok

Vok

Vok postaja vse bolj priljubljen tudi pri nas. Razlog za to? Hiter in okusen način priprave hrane. Kuhanje v voku je resnično enostavno, saj lahko vse sestavine zamešamo kar v eni posodi. Skoraj tako kot bi delali enolončnico v enem loncu. :-) V Kuhni vok ne uporabljamo samo za pripravo azijske hrane. V voku lahko popečemo meso, zalijemo z našo najljubšo omako - seveda jo lahko pripravimo kar v voku - in dodamo kuhane testenine. Postrežemo vse v eni posodi, zato nas po kosilu ne čaka gora posode. V voku lahko tudi cvremo, pražimo, dušimo. Pomembno pri voku pa je nekaj - hitrost. Vse sestavine si pripravimo že prej, saj jih potem samo dodajamo vanj. Pred kuho pa vok dobro segrejemo.

9 | Kuhalnica

Kuhalnica

Brez njih gre skoraj tako kot brez nožev - težko. :-) Velike, majhne, plastične, lesene. Nepogrešljiv dodatek v vsaki kuhinji. Zaradi robov so kuhalnice izredno prijazne do naše posode, sploh do tiste, pri kateri uporaba ostrih robov ni zaželjena.

10 | Deska za rezanje

 

Deska za rezanje

Tudi desk za rezanje je že malo morje, a če ne najboljše, so najlepše zagotovo lesene. Z njimi je nekaj več vzdrževanja, saj jih je potrebno pred uporabo najprej naoljiti, pa tudi pozneje, ko jo uporabljamo in čistimo s tekočo vodo, jo moramo čimprej posušiti. Silikonske in plastične deske lahko enostavno damo v pomivalni stroj in bo le-ta opravil čiščenje namesto nas. Ja, deska nima funkcije samo za rezanje mesa, zelenjave, sadja, začimb, ... V Kuhni jo uporabljamo tudi za pripravo prigrizkov. Na leseno desko postavite gor tisto, kar bi sicer gostom postregli na pladnjih ali krožnikih. Delikatesni izdelki in kruhek bo na deski zagotovo drugače izgledal kot na krožniku. Tudi tu ste lahko prepričani, da vas bodo gostje slej kot prej začeli kopirati. 😉

Kategorije: Tehnike v kuhinji