Delovni trikotnik v kuhinji

delovni-trikotnik-v-kuhinji

Sigurno ste že slišali za delovni trikotnik v kuhinji. Gre za smiselno načrtovanje dela v kuhinji - shranjevanje in priprava živil, kuha ter peka, shranjevanje posode in pripomočkov ter čiščenje posode. Priporočljivo (če ne pomembno) je, da so elementi postavljeni v zaporedju, kakor teče postopek priprave hrane. Kateri elementi pa so dejansko del delovnega trikotnika? Hladilnik, pomivalno korito in kuhalna plošča.

Kuhinja kot prostor se v vsakem gospodinjstvu razlikuje; lahko je kuhinja v eni vrsti, z otočkom, v obliki L ali U, s polotokom ali kuhinja v dveh vrstah. Za vsako velja drugačna razporeditev, vsem pa je skupno neko enotno pravilo, naj vsota razdalj med glavnimi elementi ne bi presegala več kot 6-7 metrov.

kuhinja-u-oblike-z-otokom

Kaj naj bi še upoštevali pri zasnovi naše kuhinje? Višina delovnega pulta, praktičnost, dostopnost in seveda udobnost. Nekdo, ki v kuhinji preživi veliko časa (ne samo zaradi nujnosti po pripravi obroka), sploh zaradi želje oziroma volje, ki mu jo peka ali kuha prinaša, se mora v kuhinji počutiti udobno in sproščeno.

Seveda se nekaterih kuhinj ne da preprosto načrtovati, saj je potrebno upoštevati, da imamo v kuhinji tudi okna, mogoče dimnik ali čudno zavite zidove.

odprte-povrsine-v-kuhinji

Če slučajno načrtujete prenovo kuhinje, se držite delovnega trikotnika, saj si boste zelo hvaležni. Zakaj bi delali nepotrebne kilometre po kuhinji? Zadeva je čisto preprosta - iz shrambe ali hladilnika vzamemo hrano, jo očistimo, pripravimo na pultu, skuhamo in serviramo na mizo (ali šank).

Skozi celotno načrtovanje ugotovimo, da ima konec koncev dobra zasnova veliko smisla. Zakaj? Poglejmo si zgornji primer bolj podrobno. Najprej iz hladilnika ali shrambe vzamemo sestavine, ki jih potrebujemo za obrok. Mogoče se nekatere sestavine skrivajo v omaricah nad pultom. Naslednja stvar je pomivalni stroj, kamor bomo odložili umazano posodo, ki se je nabrala med samo pripravo in po uživanju našega obroka. Zraven je ponavadi tudi prostor, kamor odlagamo odpadke. Kjer ločujemo odpadke, seveda. :) Naslednji korak, ki je hkrati tudi najbolj pomemben - delovni pult oz. površina, ki jo imamo na voljo za pripravo. V kuhinjah, kjer je to mogoče, se ponavadi nahaja kuhinjski otok, ki je namenjen delovnemu pultu, lahko pa imamo na otoku štedilnik in zato ves preostali prostor za pult. Oboje je win-win kombinacija! Definitivno morajo biti zraven omarice z našimi pripomočki, ki jih potrebujemo - posoda, steklenice, jedilni pribor, gospodinjski aparati, začimbe, .. Kje pa so skriti naši krožniki? Zadnja leta je praksa, da se krožniki nahajajo v samem otoku, kjer krožnikom in skodelicam namenimo večje predale. Zelo priročno, sploh če imamo na otoku kuhalno ploščo, zraven pa še prostor za serviranje (šank). Zadeva niti ni tako komplicirana, kot se sliši, ne? Dejansko ima vse to veliko smisla za olajšano delo v kuhinji.

kuhinja

Na hitro se lotimo še udobne in praktične kuhinje.

"Moda" je napredovala tudi v kuhinjah. Nič več majhnih in ozkih predalov, kjer je bilo malo prostora za shranjevanje. Sedaj kuhinje dihajo. Kuhinjo si kreiramo po naših željah, da nam je udobno in se v njej odlično počutimo. Kaj pa poleg delovnega trikotnika kuhinjo še dela takšno?

  1. Predali: Predali so precej višji, hkrati pa zaradi polnega izvleka omogočajo boljšo preglednost nad vsebino predala. Manjši predali so namenjeni pripomočkom, kot so zajemalke, metlice, ...
  2. Ledvička: Ste že slišali za ledvičko? To je posebna izvlečna polica, ki na trgu v bistvu niti ni tako dolgo, omogoča pa dostop do zadev, ki jih imamo v kotu. Namenjena je torej kotnim rešitvam kuhinje. Tam imamo ponavadi skrite lonce ali večje posode.
  3. Pregrade: Pregrade v predalih poskrbijo za preglednost in urejenost našega jedilnega pribora.
  4. Vgradna pečica in pomivalni stroj: Poskrbita za varnost, še posebe, če imamo pri hiši manjše otroke. Hkrati pa prihranita sklanjanje, ki v tem primeru ni več potrebno.
  5. Omarice: Tako predali kot omarice so sedaj že v večini opremljeni z mehkim in tihim zapiranjem. Včasih si se lahko še jezil na koga in zaloputnil z vratci v kuhinji, sedaj pa to ni več mogoče, hehe. Šalo na stran.. omarice z dvižnimi vratci nudijo preglednost in varnost, saj so lahko vratca omaric neprestano odprte, pa vas ne bodo motile.
Kategorije: Tehnike v kuhinji