Házi lángos v Budimpešti

Predbožična Budimpešta | Házi lángos

Kratek opis za házi lángos (beri: langoš) je kalorična bomba! Kako bi sicer opisal ocvrt kruh, premazan s česnovo vodo, prelit s kislo smetano in posut z naribanim sirom? :) Sicer pa v dobesednem prevodu pomeni domači ocvrt kruh. Gre za specialiteto madžarske hrane, katere sestavine so moka, kvas, sol in voda. Posebnost testa je, da je ocvrto.

Testo naredijo v hlebčkih, ki jih razvaljajo in ocvrejo v vročem olju. Pomembno je, da se zaužije takoj in ko je še toplo. Prelije se lahko s kislo smetano ali jogurtom, testu se lahko doda tudi krompirjev pire. Tradicionalno se je lángos pekel v prednjem delu krušne peči blizu ognja, po tem tudi takšno ime - láng (angl. flame), ki pomeni ogenj. Postregel se je za zajtrk. Sedaj, ko ljudje nimajo več krušnih peči, se lángos vedno cvre v olju.

Házi lángos v Budimpešti?

Ja, definitivno je vredno poskusit, je pa vaslapon sült lepény veliko boljše. No, vsaj bolj hranljive vrednosti vsebuje. :) Pripravo si oglej v spodnjem videu!

Naročite se na naše videoposnetke in bodite na tekočem z novimi recepti in nasveti! Kliknite gumb 'YouTube' in to je to...

Ne pozabi deliti s prijatelji! Klikni spodaj in povej še ostalim...

Kategorije: Prispevki s terena

2 komentarjev

 1. Profilna slika odf Viktorija Balic Krapes
  Viktorija Balic Krapes said on december 30, 2015
  Zgleda super - česen obožujem in se bi dalo poskusiti tudi doma . Ne zgleda komplicirano.
  1. Profilna slika odf Natalija Ajster
   Natalija Ajster said on december 31, 2015
   @viky Res je super, je pa česen kar izrazit. Sicer pa pravijo, da je česen naraven antibiotik. :)