Je gluten res škodljiv?

Zakaj je gluten skodljiv

Gluten je zadnje čase zelo kontroverzna tema. Na eni strani govorijo, da je škodljiv, spet drugi, da ga jemo že 2 tisočletja in zakaj bi bil pa danes škodljiv. Kot profesionalka s področja funkcionalne prehrane upoštevam in razumem obe strani - tiste za in tiste proti. Vsi, ki se ukvarjamo s prehrano in tudi zdravniki funkcionalne medicine, ki je usmerjena na vzrok, katerih glavni od vseh je prehrana, se družno strinjamo, da gluten nima kaj iskati v zdravi prehrani.

Zakaj gluten ni prava izbira?

  1. Celijakija je v porastu in vse več ljudi je nepravilno diagnosticiranih in imajo parcialni pojav celijkije
  2. Preobčutljivost na gluten je veliko bolj pogosta (od diagnosticirane celijakije) in ima tudi resnejše posledice
  3. Gluten povzroča težave ne glede na to, ali imate preobčutljivost, ali ne (napihnjenost, spremembe na blatu, utrujenost, poškoduje stene črevesne sluznice...)
  4. Vpliva na možgane (veliko primerov nevroloških bolezni so lahko posledica uživanja glutena)
  5. Gluten povzroča tudi odvisnost (ko se gluten prebavlja v črevesju in razpade na posamezne peptide, ti lahko aktivirajo receptorje za odvisnost)
  6. Povzroča avto-imunske bolezni (celijakija je smo ena, druga najbolj pogosta je avtoimunska bolezen ščitnice ali Hashimoto)

Več o škodljivosti glutena za naše zdravje, si poglejte v spodnjem videu, v katerem Simone Godina odgovarja na eno izmed vaših vprašanj.

Naročite se na naše videoposnetke in bodite na tekočem z novimi recepti in nasveti! Kliknite gumb 'YouTube' in obveščeni boste o novih video-vsebinah!