Kaj naj bi vedno imeli v hladilniku in shrambi?

Ljudje smo si različni, tako po karakterju kot po okusih. Še bolj pa, ko gre za hrano. Nekateri imamo radi meso, drugi ne, nekateri so bolj za ribe, drugi zopet ne. Možnosti za kuho in pripravo hrane je neskončno. Vseeno pa se mi zdi, da bi "morali" imeti doma na zalogi ves čas določena živila. Ali gre to za vsakodnevno kuhanje ali pa za takšno ob praznovanjih, prirejanju zabav.

Prav je, da imamo kuhinjo opremljeno z osnovnimi živili. Zakaj? Ker lahko tudi z osnovnimi živili hitro pripravimo obrok, če iz nekega razloga ne uspemo iti v nabavo. Živila ločimo pod suha in sveža. Suhe sestavine lahko hranimo v shrambi ali v omaricah, medtem ko je za sveže sestavine priporočljivo/nujno hraniti v hladilniku.
dry-pasta

Kaj naj bi vedno imeli v hladilniku in shrambi? Nekaj osnovnih živil, ki jih lahko hranimo tako v shrambi ali omaricah in ki so hkrati nujna v naši kuhinji za vsakdanjo kuho in pripravo hrane:

  • sol
  • poper
  • sladkor
  • olje
  • kis
  • moka
  • riž
  • testenine
  • polenta

Hvaležni si boste, če boste imeli ves čas na razpolago tudi gorčico, paradižnikovo mezgo. Tudi jušna kocka nikoli ne škodi, saj je koristna za kakšno hitro juhico ali za pripravo jušne osnove pri rižoti.

  • česen
  • čebula
  • krompir
  • začimbe
  • fižol
  • mleko

Nič ne bo narobe, če se na policah v kuhinji znajde kava ali kakav, s katerim bomo verjetno razveselili bodisi svoje ali otroke, ki bodo prišli na obisk. Ko smo že pri kakavu. Zraven ponavadi paše nekaj "za na kruh namazat". Mogoče marmelada ali med. Večina ljudi doma tako in tako sama dela te sladke namaze, kakšna posodica teh dveh živil pa ne bo škodila nobenemu, kajne? :)

V večini kuhinj lahko poleg zgoraj navedenih sestavin najdemo tudi nekatere, ki seveda niso osnovna, verjetno pa zelo pridejo prav in so mogoče dober predlog v prihodnje, ko boste kupovali živila in se spomnili nanj ter jih imeli vedno na zalogi. Govorimo namreč o tuni v konzervi in paradižnikovi omaki. Evo, smo vam že dali recept za odlično kosilo. :) Potrebujete samo še testenine, ki pa jih tudi najdete na zgornjem seznamu. :) Vsekakor priporočamo tudi kakšno konzervo graha.

Kaj pa hrana v hladilniku? Kaj je tisto "nujno", kar bi morali vedno imeti na zalogi? Poglejmo.

  • maslo
  • jajca
  • mleko

To so sigurno najbolj osnovna živila, brez katerih skoraj ne moremo v vsakodnevnem preživljanju v kuhinji. Zaželjeno je imeti na zalogi tudi kakšen jogurt (navadni, sadni, grški, tekoči, ...), ki nam sigurno pride prav. Mogoče sveže mleko?

Menimo, da so hrenovke takšen proizvod, ki ga je vredno imeti v hladilniku. Zakaj? Prav nam pridejo pri pripravi jedi na žlico, mogoče samo popečene ali kuhane ter zavite v štručko. Salame in siri - tudi to so živila, ki so precej osnovna.

cheese-cateringSeveda si zalagamo hrano v shrambo ali hladilnik po svojih željah in potrebah. Nekateri radi sežejo po že pripravljeni hrani in imajo vedno na voljo tudi juhico iz vrečke, pripravljene omake za testenine. Definitivno si lahko naredimo zalogo različnih mok, ki jo potem uporabimo za različne namene, lahko pa si testenine pripravimo kar sami doma.

Kategorije: Tehnike v kuhinji