Kako pri hrani mesečno prihraniti 50€?

recikliranje hrane

Lahko se še tako trudim, da bi skuhala ravno prav, vedno mi kaj ostane. Pujska nimamo, kokošk tudi ne, kuža pa je samo brikete. Potem pa je nekaj malega v tej posodici, nekaj v oni, nekaj v hladilniku, nekaj v zmrzovalniku, ... čez nekaj dni pa pristane v smeteh. Nato pa hajd! v trgovino polnit košare in vozičke! Kruh, korenček, piščančje bedro…..hej, kaj nisem ravno tega včeraj vrgla v smeti?

Joj, koliko vsak mesec zapravim za hrano!

Vam je zgodba poznana? To se dogaja gospodinjam po celem svetu. Kljub svetovni krizi, lakoti, pomanjkanju... še vedno ogromno hrane zavržemo!
Najbolj me moti, ko ob sobotah in dnevih pred prazniki (čeprav bo trgovina zaprta samo en dan!) opažam dobesedno nabutane vozičke hrane in to po navadi ravno pri ljudeh, ki ob vsakdanjem pogovoru najbolj stokajo, kako težko pridejo iz meseca v mesec. Ob tem se vedno zamislim: »Pa saj več kot toliko ne morejo pojesti?! Zakaj si ne bi te nakupe porazdelili čez cel mesec?!«

To se mora nehat!

Kupujmo premišljeno, ostanke pa spremenimo v nov, prav okusen obrok. Družina sploh ne bo vedela, da so danes na mizi »ostanki«.
Da se razumemo, tu ne govorimo o ostankih na krožnikih, ampak o tistem, kar je ostalo v loncu!

Že dolga leta moram pazit na vsak cent in odkar pomnim, v svoji kuhinji poskušam ustvarjati iz ostankov hrane nove okusne jedi. Priznati moram, da vedno bolj uspešno in okusno! Porabim pa res prav vse. Izdatki za hrano so se mi posledično bistveno zmanjšali.

Zakaj sem izdala priročnik RECIKLIRAJMO HRANO?

Odločila sem se, da svoje izkušnje delim tudi z vami, gospodinje in gospodinjci! Podatek Zavoda za statistiko RS, da smo leta 2013 vrgli v smeti 168.000 ton hrane (kar pomeni 82 kg na osebo oz. 328 kg na 4-člansko družino), pa je to mojo odločitev še podkrepil in novembra 2014 sem v samozaložbi izdala knjigico – priročnik RECIKLIRAJMO HRANO – Kako porabit ostanke hrane?

Reciklirajmo hrano - jedi iz priročnika
Dve jedi, ki jih Ljuba opisuje in najdete recepta v priročniku 'Reciklirajmo hrano'

V knjigici najdete blizu 70 idej, nasvetov, receptov, kako iz ostankov kruha, krompirja, jajc, mesa, ... naredimo nov okusen obrok za celo družino. Jedila so preprosta, sestavine poznane vsakomur, postopki pa enostavni, tako da marsikaj lahko naredijo tudi otroci!

S pomočjo knjigice boste dokazano privarčevali čas in denar (4-članska družina tudi do 50€ mesečno). Čas med drugim tudi zato, ker ne da dobite samo idejo, kako porabit tisto, kar slučajno ostane, ampak tudi namig, česa bi danes skuhali več, da bi jutri, ko pridete iz službe, hitro naredili nekaj okusnega!

priročnik Reciklirajmo hrano 800x170

Pomembno!

Kuhane hrane, ki ostane in jo bomo porabili kasneje, ne »pacamo« na sobni temperaturi, da se v njej razvijajo bakterije, ampak na hitro ohladimo (lonec postavimo v mrzlo vodo, kateri smo dodali kocke ledu ali pa pozimi ohladimo zunaj, ker so nizke temperature), potem pa takoj pospravimo v hladilnik, če bomo porabili naslednji dan oz. v zmrzovalnik, če bo za kasneje!

Vsak dan se mi porajajo nove ideje, novi recepti in obljubim, da jih bom tukaj na portalu Ena Sama Kuhna z vami redno delila!

KUHANJE JE ENOSTAVNO, ZATO NAJ VAM BO V VESELJE!

Ljuba Kastaneto

Če se vam zdi pomembno, da tudi drugi začnejo razmišljati, kako porabiti hrane, ki ostane, namesto, da jo zavržejo, delite na svojih družbenih profilih!

Kategorije: Ljuba kuha