KULINART, 1. festival hrane in pijače

kulinart-festival-hrane-in-pijace

Kdaj? petek, 12. in sobota, 13. februar 2016
Kje? Celjski sejem, Celje

--

Za ta dogodek smo imeli privilegij izvedeti med prvimi, še v času, ko so povabilo na dogodek pošiljali razstavljalcem. Naša Maja prihaja namreč iz Maribora, natančneje iz Miklavža na Dravskem polju in njeni starši imajo doma kmetijo, posledično tudi mesnico, kjer prodajajo odlične suhe mesnine. Povabili so jih na kulinarični sejem in seveda smo se oglasili tudi mi, zato je bila na kupu celotna ekipa. In povem vam, zelo smo uživali! Kako pa tudi ne, če pa je bilo okrog nas sama hrana. 😉

kulinart-festival-hrane-in-pijace-kmetija-pletersek

Na stojnicah sejemske dvorane K, na odmevnem Celjskem razstavišču se je predstavilo preko 90 razstavljalcev domače pridelane hrane, vinskih kleti, ponudnikov slaščic in slaščičarske opreme. Ni manjkalo niti domačega žganja in domače vložene zelenjave. Poskrbljeno je bilo tudi za predstavitev in prodajo ekološko pridelanih mok. Štruklji iz domače ajdove moke? Mmm!

kulinart-festival-hrane-in-pijace-domace-mokekulinart-festival-hrane-in-pijace-bucka

Kar nekaj pa je bilo tudi za namaza na kruh, kot mi radi pravimo. Degustacija teh produktov je vedno zabavna. Odlične domače marmelade iz bučk in dodatkov vsega, kar je mogoče dodati. Ingver in meta? Pomaranča? Poleg vseh sladkastih namazov pa je bilo mogoče poskusiti tudi ghee maslo, ki je zadnje čase precej opevano na področju kulinarike. Seveda to ni nekaj, kar bi na tržišče prišlo zadnje dni, vseeno pa ga ljudje čedalje več uporabljajo v svojih gospodinjstvih. Ja, je drugačno od navadnega masla. Definitivno je bolj poln, kar se okusa tiče. V kuhinji se odlično izkaže in sicer za mazanje na kruh, uporabimo ga lahko tudi za peko in cvrenje, praženje. Univerzalno pa je tudi pri negi telesa. Zasledimo lahko, da so ga ženske nekoč kuhale vsaka nekaj, ter ga nekaj časa tudi zbirale, potem pa ga podarile mladi mamici za krepitev moči in posledično imela kar se da odlično mleko za novorojenega otroka.

kulinart-festival-hrane-in-pijace-gheekulinart-festival-hrane-in-pijace-surfkulinart-festival-hrane-in-pijace-suhi-paradiznikikulinart-festival-hrane-in-pijace-burger

Organizatorji pa niso poskrbeli samo za lakoto, saj nismo ostali niti žejni. Kozarčki vina odličnih vinarjev iz celotne Slovenije so bili vredni vsake degustacije, odlično pa je bilo tudi pivo, ki smo si ga privoščili zraven burgerja, ki je bil po svoje kar poseben. Meso je bilo svinjsko, pacalo pa se je precej ur v posebnem žaru pri nizki temperaturi. Tako dolgo, da je meso kar razpadlo. Skupaj s "skrivnostno" omakico je bil burger odličen. Tako, pa smo poskusili nekaj drugega kot navaden burger s pleskavico, kot smo ga vajeni. :)

kulinart-festival-hrane-in-pijace-gonckulinart-festival-hrane-in-pijace-vlozena-zelenjava