Kürtőskalács v Budimpešti

Kürtőskalács v Budimpešti? Obvezno!

Kürtőskalács (izgovorimo: kurtoš kalač) je nekaj najboljšega, kar lahko poskusiš kot street food. Prvič sem to poskusila lani na Dunaju in ko sem izvedela, da bom imela novo priložnost v Budimpešti, sem bila presrečna.

Da najprej razložim, kaj kürtőskalács sploh je. V angleščini se imenuje Chimney cake, nemci pa mu pravijo Baumkuchen. Gre za sladico, ki je rolana na neke vrste valjarja, ki se nastavi na posebej narejeno peč in se vrti nad ogljem (angl. Charcoal), da dobi zlato rjavo barvo.

Sestavine so čisto osnovne - moka, sladkor, mleko, maslo, jajca, kvas in sol. Testo se oblikuje in razvalja v dolge svaljke, ki jih narolajo na "ta valjar", pomažejo s sladkorjem in popečejo. S tem, da se kürtőskalács vrti in je namočen v sladkor, naredi to posebno, saj celotno zadevo karamelizira, hkrati pa naredi super hrustljavo. Na koncu lahko izbereš poljuben dodatek, s katerim posipajo tvoj kürtőskalács.

Kürtőskalács v Budimpešti

Da bo vse veliko bolj razumljivo, pa si oglej spodnji video. Če so se ti začele cediti sline, ne čakaj niti trenutka, da se usedeš v avto in se odpelješ novi slaščici naproti! Kaj vse sva videla in poskusila v vikendu v Budimpešti si oglej na tej povezavi!

Naročite se na naše videoposnetke in bodite na tekočem z novimi recepti in nasveti! Kliknite gumb 'YouTube' in to je to...

Ne pozabi deliti s prijatelji! Klikni spodaj in povej še ostalim...

Kategorije: Prispevki s terena

6 komentarjev

 1. Profilna slika odf Viktorija Balic Krapes
  Viktorija Balic Krapes said on december 30, 2015
  O - superca ,da ste to delili . Nisem še nikoli zasledila . Ali je zadeva zelo sladka ? Kaj so pa potresali na koncu na svitek ? Zgleda pa tudi -ogromen - Koliko pa je tega ? Pol kile ?
  1. Profilna slika odf Natalija Ajster
   Natalija Ajster said on december 31, 2015
   @viky Kürtőskalács je kar sladek, saj ga premažejo s sladkorjem, da se lepo zapeče, potem pa vam še posujejo vanilijev sladkor, kot enega izmed dodatkov. Ponujajo drobljene lešnike/mandlje, kakav, kokos, ... Meni je najljubši s sladkorjem. Kar vidite na posnetku je največji, kar so jih prodajali, midva sva ga naročila na sosednji stojnici, kjer so prodajali manjše. Ko boste kdaj v Budimpešti, vam vsekakor svetujem, da ga poskusite. :)
 2. Profilna slika odf Nataša
  Nataša said on januar 3, 2016
  Madoniš tole pa izgleda slastno! Bo treba mal na obisk k sosedom ;)
  1. Profilna slika odf Natalija Ajster
   Natalija Ajster said on januar 3, 2016
   Jaaa! Tole je noro dobro, res moraš it! ☺️