Ljubljanska vinska pot | November 2015

Ljubljanska vinska pot

Kdaj? sobota, 7. november 2015
Kje? stara Ljubljana

--

"Kolko kapljic tolko let" gre slovenska narodna pesem, ki jo vsi zelo dobro poznamo. In povezana je z žlahtno kapljico, ki je v naši ljubi deželi zelo priljubljena. S kozarcem vina nazdraviti uspehu, veseliti se v dobri družbi in uživati ob odlični hrani. Če tega sicer v življenju ne počnemo, pa smo se lahko udeležili letošnje - že osme - vinske poti v prestolnici.

Si že slišal/a za festival vina Ljubljanska vinska pot?

Ljubljanska vinska pot se v Ljubljani odvija tudi poleti, mi pa smo jo obiskali v mesecu novembru. Letos nas je grelo tako sonce kot obsežen okus vin z vseh koncev Slovenije. Na stojnicah se je predstavilo preko 70 vinarjev in ponudnikov hrane. Toplo in sončno vreme je omogočilo, da se je trlo ljudi in ponudnikom praznilo steklenice rujnega vina.

Ljubljanska vinska pot | Vinska klet Bizjak

Tudi letos odličen rumeni muškat vinske kleti Jeruzalem Ormož. Mene, ljubiteljico slajših vin z muškatom ni težko navdušiti. Za takšne kot sem jaz, priporočam tudi Galileus vino, kleti Tilia iz Vipavske doline.

Ponovno se je predstavila tudi Kmetija Bizjak s svojo rebulo, merlotom, chardonayem. Znak na steklenicah predstavlja vrata lesenega soda ali po domače portel - pravijo, da simbol predstavlja vhod v svetišče, kjer se hrani celoletni trud in delo kmetije ter pokaže vrednost gospodarja.

Ljubljanska vinska pot | Vinska klet Štoka

Kraška klet Štoka, stara preko 200 let pa me je letos navdušila s penino Rose Prima.

Čok, Dveri-Pax, Peršolja, Petrič, Ferjančič. Letos tudi PUBEC - Štajersko mlado vino. Gre za projekt in blagovno znamko, ki povezuje štajerske vinarje, ki pridelujejo mlado vino. Trenutno 27 vinarjev se je v projekt povezalo s ciljem po boljši promociji in lažjemu vstopu na nove trge.

Ne, letos na vinski poti ni kraljevalo samo vino, izrazita je bila tudi kulinarična ponudba, ki jo je bilo letos še več kot sicer. Pravijo, da je dobra hrana je še boljša v kombinaciji z dobrim vinom. In letos je zopet s kranjskimi klobasami gostil mesar Anton iz Kamnika. Ogreli ste se lahko tudi z domačim praženim krompirjem, ki so ga pripravljali člani Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Ni manjkalo niti slaščic, ter ponudnikov domačega bučnega in olivnega olja.

Ljubljanska vinska pot | Domač pršut

In če ste letos zamudili vinsko pot, je naslednje leto vsekakor ne smete. Kako deluje sistem? Na "vhodih" poti vas čaka kozarec, ki ga zakupite za 10€ in denar dobite vrnjen, ko vrnete (cel) kozarec. Lahko kupite tudi kupon v vrednosti 1€, ki ga izročite ponudniku vina, ta pa vam želeno vino natoči za 1 dcl.

Se vidimo naslednje leto!

Oznake: ,