Piškotki

Jah, poglej... V kuhni pa res ne gre brez piškotkov!

Da ti najprej povemo, kaj spletni piškotki sploh so

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta, z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov.

Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno.

Zakaj jih uporabljamo tudi v naši kuhni?

Ti povemo po domače? Piškotke uporabljamo zato, da ti olajšamo uporabo portala in ti prikažemo vsebino, ki te res zanima. Na primer:

 • piškotki nam pomagajo shraniti podatke o stanju posamezne spletne strani in podrobnosti o prilagoditvah, ki jih narediš na portalu Ena sama kuhna,
 • pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev, kot na primer spletne trgovine - ja, brez teh piškotkov ne bi mogel/a v naši spletni trgovini kupiti vseh tistih super pripomočkov, sestavin itd...
 • pomagajo pri zbiranju raznih statistik in nam omogočajo, da spletni portal in funkcije, ki so ti na voljo, naredimo samo še boljše – le preko piškotkov lahko spremljamo pogostost obiskovanja določene spletne strani.
 • omogočajo nam tudi, da ocenimo učinkovitost zasnove spletne strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih vrtimo na portalu.

No, sedaj ti je verjetno jasno, da ti piškotki niso nič slabega, a ne?

Vrste piškotkov

Na žalost ne bomo govorili o čokoladnih, vanilijevih ali cimetovih piškotkih... Na spletu bolj kot ne govorimo o naslednjih:

 • Nujno potrebni piškotki
  To so piškotki, ki so vedno omogočeni in potrebni, da so osnovne funkcionalnosti strani mogoče. Vključujejo piškotke, ki omogočajo, da je tvoje brskanje po naši strani nemoteno, tudi če med brskanjem obiščeš kakšno drugo spletno mesto. Pomagajo, da tvoja prijava in odjava poteka nemoteno in gladko, hkrati pa pripomore k večji varnosti in je v skladu s predpisi.
 • Izvedbeni in funkcionalni piškotki
  Ti piškotki omogočajo izboljšanje funkcionalnosti našega spletnega mesta. Omogočajo, da si spletno mesto zapomni tvoje izbrane možnosti. Pomagajo nam izboljšati hitrost delovanja spletnega mesta oz. tvojega brskanja po spletu, pomagajo nam si zapomniti spletna mesta, ki jih uporabljaš več ter so nam v pomoč pri povezovanju s tvojimi socialnimi omrežji. Si predstavljaš, da ne bi mogel/a na Facebooku deliti vseh teh receptov, ki jih najdeš v Kuhni? Brez piškotkov ne bi šlo...
 • Ciljni ali oglaševalski piškotki
  Ti piškotki zbirajo informacije, ki zagotavljajo boljše prilagajanje oglaševanja tvojim interesom tako na naših spletiščih, kot na spletiščih izven strani Ena sama kuhna. Pridobljeni podatki so anonimni, kar pomeni, da niso pridobljeni v kakršnikoli povezavi z tvojimi osebnimi podatki, ki si jih morda zaupal na našem spletišču. Z odjavo od teh piškotkov, oglasna sporočila za to ne bodo ustrezna tvojim preferencam.

Zapis o piškotkih smo nazadnje spremenili 22.11.2015.

Spletna Akademija d.o.o.