Ajdov kruh s chia semeni

Čas priprave
15 minut
Čas kuhanja
40 minut
Zahtevnost
mala mal'ca
Porcije
8 oseb
Obrok
Priloga
Skuhal
Datum objave
2 žlica
chia semena
3 žlica
olje
125 ml
mlačna voda
1 čajna žlička
sol
1 zavitek
suhi kvas
200 ml
moka
300 ml
vrela voda
200 g
ajdova moka
Ajdov kruh s chia semeni

Ste že kdaj kupili ajdov kruh z orehi v Lidlu? Tisti hrustavljavi kruh, za katerim si tako nestrpen, da komaj čakaš, da prideš domov. In ko si govoriš, da si boš nekaj pustil za naslednji dan, sam sebi zelo lažeš, saj izgine že isti dan. Brskala in brskala sem za recepti za ajdov kruh in našla članek, kjer je Žito, ki dela kruh za Lidl (v Lidlu ga potem samo zapečejo) izdal recept. Seveda brez svojih skrivnosti, a recept naj bi po njihovem uspel. In sem ga morala poskusiti, ker imava ajdov kruh zelo rada. 

Ker orehov nisem imela, sem spekla ajdov kruh s chia semeni. Recept je resnično enostaven, vzame malo več časa, saj je potrebno ohladiti poparjeno ajdovo moko in potem čakati še vzhajanje, ampak se izplača. Ajdov kruh s chia semeni lahko postrežemo zraven narezka, paštet in drugih namazov, lahko pa ga v neučakanosti pojemo kar samega. Naslednjič si bom sigurno zagotovila nekaj orehov in jih dodala zraven. 

--

Prijazen nasvet:

  • namesto chia semen lahko uporabite druga semena ali ga ne dodate ničesar
  • ne gnetemo preveč, da testo ne postane lepljivo
  • testo naj se pri prvem in drugem vzhajanju podvoji
  • pečen kruh zavijemo v suho krpo
  • v čas priprave ni všteto hlajenje in vzhajanje
  1. Najprej zavremo vodo in z njo poparimo ajdovo moko ter pustimo, da se malenkost ohladi.
  2. V kuhinjskem robotu si pripravimo belo moko, kateri primešamo suhi kvas, sol in 1,5 žlice chia semen ter mešanici dodamo ajdovo moko.
  3. Prelijemo z mlačno vodo ter oljem in gnetemo.
  4. Pomokamo in pustimo vzhajati.
  5. Testo preložimo na pekač s peki papirjem, posujemo s preostankom chia semen ter pustimo, da hlabček ponovno naraste za polovico.
  6. Medtem časom vklopimo pečico na 190 stopinj.
  7. Pečemo 40 minut.