Babičini medenjaki

Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
40 minut
Zahtevnost
srednje
Porcije
10 oseb
Obrok
Sladica
Skuhal
Datum objave
50 g
maslo, surovo
1 čajna žlička
soda bikarbona
750 g
bela pšenična moka
250 g
sladkor beli kristalni
50 g
margarina
250 g
cvetlični med
3 velika
jajce
1 čajna žlička
cimet
1 manjša
limonina lupina
Babičini medenjaki

Recept za medenjake, je eden prvih, ki sem si ga prepisala z babičinega zvezka z recepti. To pa zato, ker se še danes spomnim prijetnega vonja po medu in cimetu, ko sem prestopila vhodna vrata njene hiše. Babičini medenjaki so res zakon, vedno uspejo in vedno jih hitro zmanjka.

Nasveti:

  • babičine medenjake lahko poljubno oblikujete in okrasite z različnimi sladkornimi glazurami
  • bodite natančni pri tem kako dolgo jih pečete, ker lahko drugače postanejo preveč trdi
  • jaz sladkor vedno zmeljem v prah
  1. Najprej v posodi zmešamo vse suhe sestavine (moko, sodo bikarbono, sladkor in cimet).
  2. Potem to zmes stresemo na delovno površino in na sredini naredimo jamico. Vanjo dodamo še vse mokre sestavine (med, jajca, limonino lupino, maslo in margarino).
  3. Najprej vse skupaj dobro premešamo z žlico, nato pa nadaljujemo z rokami. Testo gnetemo tako dolgo, da postane lepo gladko.
  4. Testo oblikujemo v dve krogli, ki ju zavijemo v prozorno folijo in shranimo v hladilniku. Tam naj počiva najmanj eno uro.
  5. Testo nato razvaljamo približno na 3-5mm debelo in s pomočjo modelčkov izrežemo poljubne motive. Lahko oblikujemo tudi kroglice ali palčke.
  6. Medenjake pečemo na peka papirju, v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj od 9 do 11 minut. Odvisno od tega kako debeli so medenjaki.

Bodi prvi in pusti svoj komentar!

Biti moraš prijavljen/a, če želiš oddati komentar.