Bešamel omaka

Čas kuhanja
10 minut
Zahtevnost
mala mal'ca
Porcije
2 oseb
Obrok
Priloga
Skuhal
Datum objave
25 g
maslo
2 žlica
moka
2 1/2 dcl
mleko
1 ščepec
sol
1 ščepec
poper
1 ščepec
muškatni orešček
Bešamel omaka

Bešamel omaka je ena najbolj znanih omak, ki so potrebne v kuhinji. Uporabljamo jo za pripravo narastkov in gratiniranih jedi. Najbolj je znana kot dodatek lazanji, zato se odlično poda s paradižnikovo omako. 

Obstaja nekaj "pravil" pri pripravi bešamel omake. Priporoča se toplo mleko, saj z vročim ali vrelim mlekom šokiramo moko in s tem povzročimo, da nastanejo grudice. Če je omaka pregosta, dodamo še malo mleka in dobro premešamo. Če je omaka preredka, jo odstavimo iz ognja (ali plošče) in dodamo enako količino masla ter moke.

--

Prijazen nasvet:

  • v omako lahko primešamo še nariban sir, parmezan
  • polovico mleka lahko nadomestimo s smetano za kuhanje ali vodo
  1. Raztopimo maslo in dodamo moko.
  2. Dobro premešamo, da se moka poveže z maslom.
  3. Prilivamo mleko in mešamo, da ne nastanejo grudice.
  4. Med mešanjem dodamo sol, poper in muškatni orešček. Mešamo do želene gostote.

Bodi prvi in pusti svoj komentar!

Biti moraš prijavljen/a, če želiš oddati komentar.