Boranja z govedino in krompirjem

Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
90 minut
Zahtevnost
srednje
Porcije
6 oseb
Obrok
Kosilo
Skuhal
Datum objave
1 kg
govedina
1 kos
rdeča paprika
1 kos
bučka
2 kos
korenček
1 kos
por
3 kos
rdeča čebula
200 g
paradižnikova mezga
500 g
stročji fižol
4 večji
krompir
Boranja z govedino in krompirjem

Priznati moram, da grem v tem času zelo rada na domač vrt nabirat vso to pisano zelenjavo. Skoraj vse, kar potrebujem za pripravo kosila ali večerje najdem na njem. Tokrat sem pripravila nekaj iz mladega stročjega fižola in krompirja. Seveda pa ne sme manjkati tudi meso.

Tako je nastala boranja z govedino in krompirjem, ki je prijetno lahka poletna jed, ki sede tudi v teh vročih dneh.

Nasvet:

  • namesto z govedino, jo lahko pripravite s svinjino
  • boranjo lahko shranite v zamrzovalniku (brez krompirja)
  • če vam ne sede kakšna zelenjava (por, korenček ali bučka), jo lahko brez slabe vesti izpustite, prav tako določene začimbe
  • namesto sveže rdeče paprike, lahko uporabite mleto sladko papriko
  • boranja z govedino in krompirjem, je odlična tudi naslednji dan
  1. Na olju prepražimo čebulo in por. Dodamo narezan ali nariban korenček, bučke in papriko.
  2. Ko se zelenjava dobro prepraži dodamo na kocke narezano meso. Ko se to obarva, vse skupaj zalijemo z pol litra vode (lahko tudi z jušno osnovo) in kuhamo cca. 45 minut (po potrebi dodajamo vodo).
  3. Med kuhanjem solimo in popramo po okusu. Dodamo še dva lovorjeva lista, dva lista zelene in po eno vejico šetraja ter timijana.
  4. Ko se meso skoraj do konca zmehča, dodamo stročji fižol in na kocke narezan krompir. Kuhamo še približno pol ure (toliko, da so vse sestavine kuhane - mehke).
  5. Na koncu dodamo paradižnikovo mezgo in sesekljan peteršilj.