Borovničeva torta

Čas priprave
90 minut
Čas kuhanja
20 minut
Zahtevnost
srednje
Porcije
12 oseb
Obrok
Sladica
Skuhal
Datum objave
2 kos
jajca
110 g
sladkor
40 g
moka
250 g
rikota
2 1/2 dcl
sladka smetana za stepanje
500 g
borovnica
100 g
sladkor v prahu
2 zavitek
želatina
1 zavitek
kremfix
1/2 kos
limona
Borovničeva torta

Borovničeva torta je bila pripravljena za rojstni dan moje sodelavke. Ker je še ena izmed sladkosnedih oseb, ki jih lahko zadovoljiš s čemerkoli sladkim, sem se odločila za nekaj svežega in sezonskega. Borovničeva torta iz ameriških borovnic. 

--

Prijazen nasvet:

  • tortni model obložimo s peki papirjem v obliki kroga
  • s pripravo kreme začnemo šele, ko je borovničev sok že hladen, ne sme pa se še strjevati
  1. Pečico segrejemo na 160 stopinj.
  2. Tortni model obložimo s peki papirjem.
  3. Ločimo rumenjaka od beljakov.
  4. Penasto vmešamo rumenjaka s sladkorjem (40 g).
  5. Beljake stepemo v trd sneg.
  6. K rumenjakom nežno primešamo moko in beljake.
  7. Testo enakomerno razporedimo v tortni model.
  8. Testo pečemo do zlato rjave barve in ga pečenega stresemo iz modela ter ohladimo.
  9. Za kremo uporabimo 1 zavitek želatine, ki jo namočimo v skodelico s 6 žlicami mrzle vode.
  10. 250 g borovnic zmiksamo v multipraktiku in jih precedimo skozi cedilo.
  11. Borovničev sok segrejemo do vretja, odstavimo z ognja, dodamo želatino in mešamo, dokler se popolnoma ne stopi.
  12. Pustimo, da se ohladi.
  13. Dobro vmešamo sladkor v prahu in rikoto.
  14. Dodamo borovnice in sladko smetano, stepeno s kremfixom.
  15. Vse skupaj nežno premešamo.
  16. Zavitek želatine namočimo s 6 žlicami mrzle vode.
  17. Preostalih 250 g borovnic zopet zmiksamo v multipraktiku (uporabimo tudi cedilo) in jih zmešamo s sladkorjem ter limoninim sokom.
  18. Zavremo in ob stalnem mešanju kuhamo cca 5 minut.
  19. Odstavimo z ognja in primešamo želatino.
  20. Mešamo, dokler se popolnoma ne stopi in ohladimo.
  21. Ohlajeno testo položimo v tortni model in prelijemo z borovničevo kremo.
  22. Postavimo v hladilnik.
  23. Ko je borovničev žele že hladen, a še vedno tekoč, z njim prelijemo torto v tortnem modelu.
  24. Postavimo v hladilnik in po želji okrasimo.