Gobova juha

Čas priprave
45 minut
Čas kuhanja
30 minut
Zahtevnost
srednje
Porcije
6 oseb
Obrok
Kosilo
Skuhal
Datum objave
1 žlica
jušna zelenjava, posušena
2 žlica
kisla smetana
2 žlica
paradižnikova mezga
1 žlica
jabolčni kis
1 žlica
mleta sladka paprika
3 žlica
moka
4 žlica
olje
1 kos
čebula
200 g
gobe
3 kos
korenček
5 kos
krompir
Gobova juha

Ta gobova juha ni ravno tista klasična, jo pa imamo takšno najraje pri nas doma. Z manjšimi popravki, je to kopija gobove juhe moje tašče, ki jo je velikokrat pripravljala predvsem ob petkih (postni dan). Najboljša je seveda iz sveže nabranih gob, seveda pa je zelo okusna tudi iz zmrznjenih - še posebej v zimskih mesecih gobova juha zelo tekne.

Nasvet:

- uporabimo lahko različne gobe (jurčke, lisičke ali pa kar mešanico večih vrst skupaj - to je še najboljše)

- namesto kisle smetane lahko uporabite tudi smetano za kuhanje

- če imate radi bučke, lahko dodate v juho tudi te (skuhate jih skupaj s korenčkom in krompirjem)

- zraven juhe zelo tekne slan sirni kolač - štrudelj

  1. V večji lonec nalijemo približno 2l vode, jo solimo in damo kuhat narezan korenček, po 10 minutah dodamo krompir (olupimo in narežemo na kocke 5 večjih krompirjev) in kuhamo še 15 minut.
  2. Posebej zavremo vodo, jo solimo in skuhamo narezane gobe (če delate juho iz svežih gob, jih ni potrebno kuhati). Po 3-5 minutah gobe odcedimo.
  3. Med tem, ko se ostale sestavine kuhajo naredimo prežganje. V ponvi najprej na olju popražimo moko, ko se ta obarva (rahlo rjavo), dodamo sesekljano čebulo. Vse skupaj dobro prepražimo. Dodamo mleto rdečo papriko in zalijemo z vodo. Nato vse skupaj še malo pokuhamo.
  4. Ko sta korenček in krompir kuhana (vode ne zlivamo stran), v isti lonec dodamo gobe, prežganje, jušno zelenjavo (ali zelenjavno jušno kocko), kis, paradižnikovo mezgo, kislo smetano ter sesekljan peteršilj. Nato juho poskusimo in solimo ter popramo po okusu.