Jabolčni štrudelj

Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
40 minut
Zahtevnost
mala mal'ca
Porcije
8 oseb
Obrok
Sladica
Skuhal
Datum objave
2 kg
jabolka
16 plasti
vlečeno testo
1 čajna žlička
cimet
3 zvrhana žlica
rjavi sladkor
100 ml
sladka smetana
Jabolčni štrudelj

Mislim, da skoraj v vsaki slovenski kuhinji večkrat zadiši jabolčni štrudelj. To je tradicionalna sladica, katero lahko hitro pripravimo še hitreje pa pojemo :) Na srečo v trgovinah obstaja že pripravljeno vlečeno testo, katerega se poslužujem tudi sama. Priznam, da se mi vlečenega testa enostavno ne da pripravljati.

Tokrat vam predstavljam recept moje različice jabolčnega štrudlja. Malo manj nadevanega, manj sladkega, brez krušnih drobtin in s kislimi jabolkami. Takšnega po mojem okusu! :) 

Za pripravo potrebujete le pet sestavin!

Nasvet:

  • štrudelj pecite na peka papirju ali na pomaščenem pekaču
  • za nadev uporabite kislo in sočno sorto jabolk
  • če želite več nadeva, uporabite pol kilograma več jabolk
  • cimet in sladkor uporabite po svojem okusu
  • namesto sladke smetane lahko uporabite maščobo (olje ali maslo)
  • vlečeno testo lahko pripravite sami
  1. Jabolka operemo, olupimo in naribamo. Dodamo cimet in sladkor. Dobro premešamo.
  2. Za en štrudelj potrebujemo 4 plasti vlečenega testa. Začnemo s prvo plastjo, ki jo premažemo s sladko smetano (samo pokapljamo in pomažemo z roko) in po vrhu posujemo z jabolkami. Na vse skupaj položimo drugo plast in postopek ponovimo. Enako s tretjo in četrto plastjo.
  3. Ko imamo vse plasti premazane in posute z jabolkami, štrudelj zvijemo in položimo v pekač. Naredimo še tri takšne štrudlje.
  4. Vse štiri po vrhu premažemo s sladko smetano in pečemo na 180 stopinjah 40 minut.