Kremna juha iz stročjega fižola in krompirja

Čas priprave
5 minut
Čas kuhanja
20 minut
Zahtevnost
mala mal'ca
Porcije
4 oseb
Obrok
Kosilo
Skuhal
Datum objave
3 večji
krompir
1 manjša
čebula
1 žlica
olivno olje
300 g
stročji fižol
1 čajna žlička
mleta sladka paprika
2 žlica
paradižnikova mezga
Kremna juha iz stročjega fižola in krompirja

Ali se vam je že kdaj zgodilo, da ste skuhali preveč stročjega fižola in niste vedeli kako bi ga porabili? Meni se je to zgodilo že večkrat :) Sploh takrat, ko je top sezona stročjega fižola in ga imamo na vrtu ogromno. Nekako ne prakticiram tega, da bi ga shranjevala v skrinji, ker mi kasneje ni dober tako kot svež. Zato ga raje skuham v večjem loncu in ga nekako v dveh dneh (shranjujemo v hladilniku) porabim v kakšnih enolončnicah, solatah, rižotah. Možnosti je res ogromno.

Danes mi je zadišala kremna juha iz stročjega fižola in krompirja, ki je zelo hitro pripravljena in bo zagotovo teknila pri vsakem kosilu ali malici.

Nasvet:

  • za boljši okus lahko v juho dodate jušno kocko, česen, muškatni orešček...
  • na koncu lahko dodate žlico sladke ali kisle smetane
  • juho lahko brez težav pripravite tudi brez maščob (čebulo prepražite kar na vodi)
  1. V osoljeni vodi skuhamo na kocke narezan krompir (vode ne zavrzite).
  2. Na olivnem olju prepražimo čebulo, dodamo stročji fižol (predhodno skuhan v osoljeni vodi) in krompir ter še malo pražimo. Dodamo malo vode, ki nam je ostala od krompirja, odstavimo z ognja in s paličnim mešalnikom dobro razmešamo.
  3. Lonec postavimo nazaj na ogenj, po potrebi dodamo še vode, ki nam je ostala od krompirja (odvisno kako gosto - redko juho želimo).
  4. Juho solimo in popramo po okusu. Dodamo rdečo mleto papriko in paradižnikovo mezgo. Vse skupaj še malo pokuhamo.