Kremna juha s korenčkom in sladkim krompirjem

Čas priprave
10 minut
Čas kuhanja
20 minut
Zahtevnost
mala mal'ca
Porcije
4 oseb
Obrok
Kosilo
Skuhal
Datum objave
1 manjša
čebula
1 strok
česen
3 kos
korenček
1 kos
sladki krompir
7 dcl
jušna osnova
1 čajna žlička
peteršilj
1 dcl
voda
Kremna juha s korenčkom in sladkim krompirjem

Kremna juha s korenčkom in sladkim krompirjem je odlična in s svojo živahno barvo je ravno pravšnja za jesenske dneve, hkrati pa nas prav lepo pogreje. Ker sem ljubiteljica kremnih juh, jih rada kuham, predvsem v hladnih dneh, saj mi je všeč, ko me pogreje dobra, domača juhica.

Sladki krompir pri nas še ni tako zelo priljubljen, a ga lahko pripravimo na res veliko načinov - kot pire, v juhici, pečenega v pečici, kot priloga mesu,... V Ameriki je sweet potato precej uveljavljen, k nam v Evropo pa ga je pripeljal Krištof Kolumb. Privoščite si ga, navdušeni boste. Ker je škrob, še ne pomeni, da je škodljiv. :) 

  1. Najprej si pripravimo zelenjavo - korenček narežemo na manjše koščke. Sladki krompir olupimo, očistimo in narežemo na manjše koščke.
  2. Na nekaj maščobe prepražimo čebulo in česen.
  3. Dodamo korenček in sladki krompir ter pražimo še približno 2 minuti.
  4. Prilijemo jušno osnovo in zavremo. Ko zavre, znižamo temperaturo/ogenj in dodamo peteršilj in sol.
  5. Kuhamo, dokler se korenček in sladki krompir ne omehčata.
  6. Lonec odstavimo ter juho zmeljemo s paličnim mešalnikom. Dodamo še vodo, če je juha pregosta.