Krofi

Čas priprave
150 minut
Čas kuhanja
24 minut
Zahtevnost
srednje
Porcije
7 oseb
Obrok
Sladica
Skuhal
Datum objave
1/2 dl
olje
2 žlica
rum
2 1/2 dl
mleko
1 paketek
vanilijev sladkor
40 g
sladkor
1 čajna žlička
sol
1 kos
limonina lupina
4 kos
rumenjak
250 g
ostra moka
300 g
moka
1 žlica
kisla smetana
Krofi

Krofi - le kdo jih nima rad? Meni so najboljši tisti z domačo marelično marmelado, ki jo naredi moja mami.

Moram priznati, da krofov ne pečem ravno pogosto, ker njihova priprava vzame kar veliko časa in truda seveda. Jih pa vsaj dvakrat spečem v pustnem tednu, da se z njimi pošteno posladkamo, ker so domači res najboljši :)

Krofi so najboljši sveži, še malo mlačni - takšni se kar topijo v ustih.

Nasvet:

  • krofe lahko oblijete s čokolado ali posipate s sladkorjem v prahu
  • uporabite lahko različna polnila (marmelada, čokolada, vanilijeva krema...)
  • če želite, da je testo res rumeno, uporabite jajca za peko
  • poskrbite, da je prostor (kuhinja), kjer boste delali krofe res topel, drugače testo ne bo lepo vzhajalo
  1. Najprej v posodici zmešamo kvas z žlico sladkorja in žlico moke, dodamo malo toplega mleka (toliko, da pokrije kvas) in počakamo, da ta naraste (cca. 15 minut).
  2. V večjo posodo, kjer bomo mesili teto presejemo moko (tip 400)in ostro moko ter dodamo sol. Dobro premešamo.
  3. V drugo posodo damo rumenjake, sladkor, vanilijev sladkor in limonino lupino. Vse skupaj penasto zmešamo.
  4. Mokre sestavine (mleko, rum in olje) zmešamo v skodelici in pogrejemo do toplega.
  5. V posodo z moko dodamo kvas, penasto vmešana jajca s sladkorjem in mokre sestavine. Vse skupaj zgnetemo v testo (ni hudega, če je testo še vedno malo pacasto). Pustimo, da vzhaja vsaj pol ure - testo se mora podvojiti.
  6. Nato oblikujemo kroglice (jaz vagam testo - za vsako kroglico 80g, da so kroglice enake). Polagamo jih na pomokan prt. Iz te mase bi morali dobiti 14 kroglic.
  7. Ko imamo kroglice narejene jih pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 15 minut na eni in drugi strani.
  8. Segrejte cca. 1 liter olja (ko gredo ob kuhalnici mehurčki za gor, je olje dovolj vroče). Krofe polagamo z zgornjo stranjo v olje in pečemo najprej pokrite 4 minute. Potem jih obrnemo in zopet pečemo 4 minute brez pokrova. Pazite, da jih ne pečete na prevelikem ognju.
  9. Ko so pečeni in ohlajeni jih napolnimo s poljubnim polnilom in sladkamo s sladkorjem v prahu oziroma oblijemo s čokolado.