Krompir s toskanskim ohrovtom

Čas priprave
5 minut
Čas kuhanja
35 minut
Zahtevnost
mala mal'ca
Porcije
1 oseb
Obrok
Priloga
Skuhal
Datum objave
3 strok
česen
1 žlica
ghee ali navadno maslo
1 žlica
kumina v prahu
1/2 čajna žlička
sol
1 skodelica
toskanski ohrovt
4 kos
krompir
Krompir s toskanskim ohrovtom

Mislim, da je pražen krompir s čebulo še vedno velikokrat na slovenski mizi za nedeljsko kosilo. Njegova drugačna različica je kuhan v kosih z blitvo, običajno kot priloga ob ribah.

Sama sem si omislila svojo varianto, ki je nekje vmes, kajti pražen krompir je zame čisto preveč masten, obilica čebule pa ni ravno dobra za mojo presnovo. Zame krompir predstavlja samostojno jed za kosilo, zraven obilne sklede zelene solate. Že več kot 25 let se držim pravila, da živalske beljakovine (meso) ne jem skupaj z ogljikovimi hidrati, sploh škrobnatimi, kot je krompir, kajti če pojemo vsako stvar v različnih obrokih, se zadrži v želodcu do 4 ure, v kolikor pa vse skupaj vržemo naenkrat v želodec, pa zastaja več kot 8 ur. Želodec se mora res namučiti, da vse prebavi. Običajno se pojavi tudi spahovanje in namesto, da bi želodec pustili na miru, dodatno pojemo še kakšno sladico ali popijemo kavo in potem nam je še slabše. Raje jejmo po pameti.

Namesto čebule imam raje česen, ki jedem da prav poseben okus, še posebej skupaj z gheejem (kako ga pripraviti, si lahko pogledate tukaj). Ni se za bati, da bi po kuhanem česnu zavel iz vaših ust neprijeten vonj, razen, če bi ga uporabili res veliko. Česen je sicer močan naravni antibiotik in tik pred pomladjo velikokrat razsajata gripa in viroza, proti njima je česen super pomočnik. Najbolje je delovati preventivno, torej še preden zbolimo, da naš imunski sistem ohranjamo močan za obrambo pred virusi in bakterijami.

Toskanski ohrovt dobite na tržnici pri slovenskih branjevkah. Lahko ga nadomestite tudi z blitvo. Kumina pomaga boljše presnoviti škrob in znižuje dvig krvnega sladkorja.

  1. Štiri cele, srednje velike, krompirje operemo in jih skuhamo v vodi. Čas kuhanja je 30 min. Preverimo z vilico, če so res mehki.
  2. Kuhan krompir olupimo in ga narežemo na kocke. Operemo in sesekljamo tudi toskanski ohrovt.
  3. V ponvi raztopimo ghee ali maslo. Prepražimo sesekljan česen, da lepo zadiši. Dodamo toskanski ohrovt in pražimo nekaj minut, da se zmehča.
  4. Dodamo narezan krompir, sol in kumino. Prepražimo še minutko ali dve, da se okusi lepo premešajo.
  5. Dober tek ❤

Bodi prvi in pusti svoj komentar!

Biti moraš prijavljen/a, če želiš oddati komentar.