Marelična marmelada

Čas priprave
40 minut
Čas kuhanja
60 minut
Zahtevnost
mala mal'ca
Porcije
10 oseb
Obrok
Sladica
Skuhal
Datum objave
8 kg
marelica
5 kg
sladkor
Marelična marmelada

Meni je najboljša domača marelična marmelada, ki jo kuhava skupaj z mami. Zadnja leta delava veliko manj sladko, kot pa sva jo včasih. Razmerje sladkorja sva zmanjšali skoraj za polovico. Ampak nam doma ustreza malce kiselkast okus marmelade. Pri kuhi uporabljava navaden sladkor in ne želirnega.

Marelična marmelada najbolj paše s palačinkami, šmornom ali pa zjutraj na kosu kruha.

Nasvet:

  • Za 1kg (očiščenih) marelic  uporabimo 60dag sladkorja
  • uporabimo res zrele marelice
  • če želite bolj sladko in trdo marmelado, potem kuhajte v razmerju 1:1 (1kg marelic, 1kg sladkorja)
  • namesto navadnega sladkorja uporabite želirni sladkor (upoštevajte navodila na embalaži)
  1. Marelice operemo, odstranimo jim koščice in zmeljemo v blenderju.
  2. Zmlete marelice damo v večjo posodo, dodamo sladkor in pristavimo na ogenj.
  3. Kuhamo 1 uro (odvisno kakšno trdoto želimo). Med kuhanjem marmelado večkrat premešamo, da se ne prime na dno posode.
  4. Po eni uri marmelado odstavimo iz ognja in pustimo stati v posodi še kakšnih 10-15 minut. Potem jo predevamo v tople kozarce za vlaganje in dobro zapremo s pokrovčki. Shranjujemo jo v temnem in hladnem prostoru.