Marmorni kolač

Čas priprave
40 minut
Čas kuhanja
60 minut
Zahtevnost
srednje
Porcije
10 oseb
Obrok
Sladica
Skuhal
Datum objave
2 žlica
rastlinsko olje
1 dkg
kakav
4 dkg
jedilni škrob
19 dkg
bela gladka moka
1 ščepec
sol
15 dkg
sladkor beli kristalni
25 dkg
maslo, surovo
1 dkg
vanilijev sladkor
2 dkg
sladkor v prahu
1 manjša
limonina lupina
5 veliko
jajce
Marmorni kolač

Danes sem listala po starih revijah, ki jih hranim, saj je v njih ogromno finih receptov. Ko sem že skoraj pri koncu, ga zagledam v reviji Dober tek. Ta preprost gospod lepih oblik in pisane notranjosti me spomni, da že zelo dolgo mislim nanj, pa vendar ne dovolj, da bi ga naredila. Očitno je danes čas, da se spoznava.

Saj je res da ni nič posebnega, ampak enostavno si ga želim naredit. Na hitro pregledam ali imam vse potrebne sestavine in začnem s peko marmornega kolača.

  • marmorni kolač je lahko brez kakava in imate samo svetlo maso ali pa kakav dodate celotni masi
  1. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo s sladkorjem v prahu in vanilijevim sladkorjem v trd sneg, rahlo mu primešamo nastrgano limonino lupinico.
  2. Maslo, kristalni sladkor, ščepec soli in rumenjake penasto zmiksamo.
  3. V rumenjakovo maso najprej previdno vmešamo sneg, nato pa še moko, ki smo jo pomešali z jedilnim škrobom in presejali na maso.
  4. Kakav gladko zmešamo z dvema žlicama olja. Tretjino testa damo v kakavovo maso in zmešamo.
  5. V namaščen in pomokan pekačnajprej damo polovico svetle mase. Nanj po žličkah nadevamo kakavovo maso in pokrijemo s preostalim svetlim delom. Pečemo na 180 stopinj približno eno uro.

Bodi prvi in pusti svoj komentar!

Biti moraš prijavljen/a, če želiš oddati komentar.