Mehki do poltrdi zeliščni domači sir

Čas priprave
140 minut
Čas kuhanja
50 minut
Zahtevnost
za Chefe
Porcije
10 oseb
Obrok
Prigrizek
Skuhal
Datum objave
8 l
polnomastno sveže mleko
20 dkg
sol
1 zvrhana žlica
sirišče-noževa konjica
Mehki do poltrdi zeliščni domači sir

Pojdi na ekološko kmetijo po 8 litrov svežega kravjega mleka. S tem sirom je nekoliko več dela, a se splača - mmm čisto pravi sir. 

Sirotko pa lahko uporabite za napitek ali za kopel, koža bo gladka. Tako boste razveselili želodec, vsa čutila, kožo in prijatelje.

  1. Mleko zlij v večji lonec, ga segrej oz. ohladi na 29 stopinj C.
  2. V mleko vlij v pol dcl vode raztopljeno sirišče v prahu, premešaj do dna posode, pokrij s pokrovko in pusti stati pol ure da se sesiri.
  3. Ko je sirnina gosta kot puding z nožem ali paletko razrežemo sirnino na kose,
  4. S čisto roko premešamo, mešamo 10 minut, da se izloča sirotka. Mešamo počasi v obliki številke 8, po vsej površini.
  5. 1/3 sirotke odlijemo.
  6. V enem loncu segrejemo vodo do 65 stopinj C, prilijemo jo toliko, da bo sirnina temperature 32 stopinj C in mešamo v obliki 8. približno 15 minut.
  7. Sirnino odlijemo in postopek ponovimo, zopet vodo segrejemo na 65 stopinj C in jo prilijemo k vsebini, tokrat naj bo temperatura 34 stopinj C, mešamo še 15 minut. Sirnino nato odlijemo.
  8. Vsebino damo v model ali v gazo, po 2 urah sir obrnemo in zopet čez 2 uri. Potem ga obrnemo čez 4 ure. Po 8 urah stiskanja v modelu, kolut vzemi ven in ga potopi v solnico.
  9. Razsol-solnico si pripravite tako, da prekuhate 1 liter vode, ohladite in dodate, raztopite 20 dag morske piranske soli.
  10. Sir pustite v razsolu 12 ur, najbolje da postavite lonec s sirom kar v hladilnik. Vmes ga 1-2 obrnite.
  11. Vzemite ga iz slane vode in položite na leseno desko, dajte ga na leseno desko v hladen temen prostor. Če takšnega prostora nimate pa imejte v hladilniku.
  12. Sir 1x dnevno 14 dni obračajte. Vmes boste sir tudi večkrat umili s slano vodo.
  13. Po 14-21 dneh pa boste z veseljem ugriznili vanj.

Bodi prvi in pusti svoj komentar!

Biti moraš prijavljen/a, če želiš oddati komentar.