Metin sirup

Čas priprave
30 minut
Čas kuhanja
20 minut
Zahtevnost
mala mal'ca
Porcije
10 oseb
Obrok
Napitki
Skuhal
Datum objave
4 l
voda
4 kg
sladkor
110 g
citronka
5 pest
meta
2 kos
limona
Metin sirup

Nekaj let nazaj sem si na domačem vrtu izborila kotiček, kjer sem posodila dve sadiki mete. Sedaj imamo že pravi grmiček, saj se meta neprestano širi. Zato vsaj dvakrat na leto skuham metin sirup, ki je odličen nadomestek vsem kupljenim sirupom in sokovom, ki jih najdemo v trgovini. 

Skupaj z limono in citronko, je metin sok zelo osvežujoč in sede predvsem v vročih poletnih dneh.

Če ga pravilno shranimo, ga lahko uporabljamo skozi celo leto. 

Nasvet:

  • sirup shranimo v steklenicah za sok ali v kozarcih za vlaganje
  • v hudi vročini sirup razredčimo z vodo, v katero dodamo led in nekaj rezin limone
  • namesto sladkorja lahko uporabite naravno sladilo - stevio
  • lahko zmanjšate količino sladkorja, vendar je potem potrebno sirup hitreje porabiti, sicer se bo pokvaril
  1. Listke mete operemo in položimo v večjo posodo. Prelijemo jih z vodo in dodamo še narezano limono. Pustimo stati 24 ur.
  2. Naslednji dan vse skupaj precedimo (in dobro ožamemo) skozi gazo, v lonec, v katerem bomo kuhali sirup.
  3. Dodamo sladkor in zavremo. Sirup odstavimo z ognja in počakamo, da se ohladi.
  4. V ohlajenega damo citronko in mešamo tako dolgo, da se ta raztopi.
  5. Sirup natočimo v hladne steklenice in jih dobro zapremo. Hranimo jih v hladnem in temnem prostoru.

Bodi prvi in pusti svoj komentar!

Biti moraš prijavljen/a, če želiš oddati komentar.