Pustni krofi

Čas priprave
120 minut
Čas kuhanja
20 minut
Zahtevnost
srednje
Porcije
8 oseb
Obrok
Sladica
Skuhal
Datum objave
250 g
mleko, 3.5 %
30 g
sveži kvas
60 g
sladkor beli kristalni
500 g
bela gladka moka
60 g
olje
4 kos
rumenjak
20 g
rum
5 g
sol
1 kos
limonina lupinica
Pustni krofi

Pustni krofi so pri nas obvezno na mizi na pustno soboto in pustni torek. Ker pa jih moji domači preprosto obožujejo, jih naredim tudi kdaj čisto tako, namesto kakšne druge sladice.

Pustni krofi bodo razveselili tudi vsakega malčka. Še posebej radi poližejo sladkor z njih in pojedo marmelado... no vsaj moji vnuki so takšni.

Nasvet:

  • uporabimo belo gladko moko tip 400 ali pa kar namensko moko za krofe
  • vedno se natančno držite časa vzhajanja in pečenja
  1. V posodico damo kvas, žlico moke in sladkorja in malo toplega mleka. Počakamo da vzhaja (vsaj 15 minut).
  2. Moko presejemo v večjo posodo, dodamo sol in dobro premešamo. Na sredi naredimo jamico, dodamo kvas, rumenjake, limonino lupino, preostalo mleko, olje in rum ter vse skupaj zgnetemo v testo, ki mora bit še malo lepljivo.
  3. Nato posodo s testom pokrijemo s kuhinjsko krpo in damo na toplo, da testo vsaj 2x naraste (približno 25-30 minut)
  4. Iz testa naredimo enake kroglice (jaz jih tehtam - 60g vsaka). Ven dobimo 18 krofov.
  5. Krofi morajo na vsaki strani vzhajati še po 15 minut.
  6. Med tem si v posodo, v kateri bomo cvrli krofe, pripravimo olje (vsaj 1l oz. toliko, da se krofi ne dotikajo dna posode).
  7. Ko so krofi dovolj vzhajani in olje segreto, jih polagamo z zgornjo stranjo v olje. Najprej jih 3 minute cvremo pokrite, potem jih obrnemo in cvremo brez pokrova zopet 3 minute.
  8. Ko so pečeni in ohlajeni, jih napolnimo z marelično marmelado in posujemo s sladkorjem v prahu.

Bodi prvi in pusti svoj komentar!

Biti moraš prijavljen/a, če želiš oddati komentar.