Slivova marmelada

Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
60 minut
Zahtevnost
mala mal'ca
Porcije
6 oseb
Obrok
Zajtrk
Skuhal
Datum objave
3 kg
sliva
800 g
sladkor beli kristalni
2 večji
limona
Slivova marmelada

Doma imamo posajenih kar nekaj sliv, ki jih je posadil še moj dedek. Letos so po kakšnih treh letih končno obrodile dovolj sliv, da sem lahko skuhala še marmelado. Sicer jo kuham vsako leto, vendar ta slivova marmelada, iz domačih sliv, je preprosto božanska.

Slivova marmelada je nepogrešljiva pri pripravi raznih sladic, predvsem tekne v palačinkah in krompirjevih cmokih namesto svežih sliv.

Nasvet:

  • slive naj bodo ravno prav zrele
  • količino dodanega sladkorja prilagodite glede na to koliko so sladke slive (vsako leto je drugače)
  • če želite kuhati večjo količino prilagodite/podvojite količine sestavin
  1. Slive operemo in razkoščičimo. Nato jih zmeljemo v multipraktiku.
  2. Zmlete slive damo v večjo posodo (v kateri bomo kuhali marmelado), dodamo limonin sok in sladkor.
  3. Kuhamo na majhnem ognju in vmes večkrat premešamo. Kuhamo cca. 1. uro oziroma tako dolgo, dokler nismo zadovoljni z njeno teksturo.
  4. Še vročo prelijemo v ogrete kozarce (navedena količina zadostuje za 6 manjših kozarcev).