Slivovi cmoki

Čas priprave
60 minut
Čas kuhanja
45 minut
Zahtevnost
srednje
Porcije
4 oseb
Obrok
Kosilo
Skuhal
Datum objave
5 zvrhana žlica
rastlinsko olje
20 kos
umetno sladilo
10 kos
sliva
20 g
margarina
100 g
krušne drobtine
3 čajna žlička
sol
2 majhni
jajca
1 kg
krompir
600 g
bela gladka moka
Slivovi cmoki

Slivovi cmoki... Bi lahko rekla, da so ena od tistih jedi, ki so na vrhu mojega seznama najboljših jedi. Se čudiš? Če bi poskusil slivove cmoke moje mame, se ne bi.

Ne mislim tistih cmokov, ki jih lahko kupiš v trgovini, ampak doma narejene iz domače slive. Tako mehki in sočni. Mmm.. samo pišem o tem in že se mi cedijo sline. Res je, da pozimi ni domačih sliv, ampak če jih že poleti daš nekaj zamrznit, bodo slivovi cmoki isto sočni pozimi kot poleti.

  • namesto sliv lahko uporabite tudi drugo sadje,
  • ko pražimo drobtine damo toliko olja, da niso drobtine presuhe,
  • pri nas namesto kocke sladkorja mama vedno uporabi dve tabletki umetnega sladila za eno slivo,
  • iz te mase pride približno 10 slivovih cmokov, odvisno tudi kakšne velikosti so vaši cmoki
  1. Skuhamo na kocke narezan krompir, dodamo malo margarine in ga pretlačimo, da dobimo pire krompir.
  2. V večjo skledo damo moko in še vroč pretlačen krompir. Vse skupaj zmešamo in dodamo jajci in še vroče zamesimo.
  3. Sveže ali zamrznjene slive razpolovimo in izkoščičimo. Na polovico slive dodamo kocko sladkorja ali umetnega sladila (ni pa nujno).
  4. Z pomokano roko vzamemo za pest testa in naredimo jamico v katero damo slivo. Testo oblikujemo v kroglico tako, da prekrijemo slivo. Tako nadaljujemo, dokler nam ne zmanjka testa.
  5. Cmoke nato kuhamo v osoljeni vreli vodi približno 15 minut (pazimo da voda ne vre preveč, da cmoki ne razpadejo).
  6. Medtem na olju prepražimo drobtine do zlato-rjave barve, po želji jih lahko tudi sladkamo. Kuhane cmoke povaljamo po drobtinah

Bodi prvi in pusti svoj komentar!

Biti moraš prijavljen/a, če želiš oddati komentar.