Zelenjavni narastek

Čas priprave
15 minut
Čas kuhanja
45 minut
Zahtevnost
mala mal'ca
Porcije
8 oseb
Obrok
Priloga
Skuhal
Datum objave
200 ml
kisla smetana
200 ml
sladka smetana
4 kos
jajca
1 žlica
olivno olje
1 kos
rdeča paprika
1 kos
bučka
2 kos
korenček
1 večji
paradižnik
1 kos
por
1 čajna žlička
sol
1 ščepec
poper
Zelenjavni narastek

Na spletu lahko najdemo veliko receptov za zelenjavni narastek. Ta, ki ga pripravljam jaz, je nekakšen povzetek večih receptov in tudi mojega ustvarjanja. Sicer pa lahko že z dodatkom kakšne druge, nove zelenjave naredimo novo različico narastka. 

Zelenjavni narastek je odlična priloga k mesnim jedem, s solato pa se prileže tudi kot samostojna jed.

Priprava ni zahtevna, je pa res, da od nas zahteva nekoliko več časa. Računati morate vsaj kakšno dobro uro. Že samo s čiščenjem in pripravo zelenjave, je nekoliko več dela. Sem pa prepričana, da je zelenjavni narastek vreden tega časa in da vas okusi na koncu ne bodo razočarali.

Nasvet:

  • smetano (tako sladko kot kislo) lahko izpustite in ga pripravite samo z jajci
  • dodate lahko še drugo zelenjavo (čebula, česen, koruza, grah, jajčevci...)
  • pekač naj bo srednje velikosti, najbolje se obnese keramični
  • po vrhu lahko narastek posujete z naribanim sirom
  1. Na olju porumenimo por, nato postopoma dodajamo papriko, paradižnik, korenček in bučke.
  2. Vse skupaj dobro popražimo, solimo in popramo. Dodamo lahko tudi kakšno žličko mlete rdeče paprike in sušene jušne zelenjave. Vse skupaj zalijemo z vodo in kuhamo približno 10 minut.
  3. Dodamo cvetačo in brokoli ter kuhamo še 5 minut. Toliko, da se zelenjava malo zmehča.
  4. Med tem, ko se zelenjava kuha zmešamo jajca in obe smetani. Maso še malo solimo.
  5. Ko je zelenjava kuhana, odlijemo odvečno vodo (če vam ta ni pokipela) in počakamo, da se zelenjava malo ohladi.
  6. K zelenjavi prilijemo maso iz jajc in smetane, dobro premešamo in vse skupaj vlijemo v pekač ter pečemo na 180 stopinjah 30-35 minut.

Bodi prvi in pusti svoj komentar!

Biti moraš prijavljen/a, če želiš oddati komentar.