Zelenjavni ričet s slanino

Čas priprave
90 minut
Čas kuhanja
60 minut
Zahtevnost
srednje
Porcije
4 oseb
Obrok
Kosilo
Skuhal
Datum objave
300 g
ješprenj
2 žlica
olivno olje
1 vejica
peteršilj
1 čajna žlička
mleta paprika
1 ščepec
poper
1 po okusu
sol
100 g
slanina
2 1/2 l
voda
1 večji
paradižnik
1 velika
paprika
3 veliki
korenček
2 majhni
bučka
1 velik
por
1 velika
čebula
Zelenjavni ričet s slanino

Je enostavna, zdrava enolončnica in tradicionalna slovenska jed, ki se pogosto znajde na našem jedilniku. Najboljši je, če malo "postoji" ali pa ga skuhamo kar za naslednji dan. Če ga pripravljamo iz svežih sestavin, ga lahko shranimo tudi v zamrzovalniku. Tokrat sem pripravila majhno različico klasičnega ričeta in sicer zelenjavni ričet s slanino.

Nasvet:

  • če želite, da se ješprenj skuha hitreje, ga en dan prej namočite v hladno vodo
  1. Najprej na manjše koščke narežemo slanino.
  2. V večji lonec vlijemo 2 litra vode, dodamo ješprenj in sol ter počakamo, da zavre. Nato dodamo slanino in kuhamo na zmerni temperaturi od 30 do 40 minut. Med kuhanjem večkrat premešamo.
  3. Zelenjavo (korenček, papriko, bučki in paradižnik) narežemo na manjše koščke.
  4. Čebulo drobno sesekljamo. Por narežemo na kolobarčke.
  5. V posodi najprej na olivnem olju popražimo čebulo, ko ta porumeni, dodamo por.
  6. Ko se čebula in por lepo popražita, dodamo narezano zelenjavo in dušimo še nekaj minut.
  7. Nato vse skupaj zalijemo z vodo, solimo in popramo. Dodamo čajno žličko sladke rdeče mlete paprike in kuhamo tako dolgo, da je korenček kuhan.
  8. Ko je ješprenj kuhan, mu dodamo še popraženo in skuhano zelenjavo ter vse dobro premešamo.
  9. Na koncu dodamo še svež sesekljan peteršilj.

Bodi prvi in pusti svoj komentar!

Biti moraš prijavljen/a, če želiš oddati komentar.