Zrezek iz buč

Čas priprave
180 minut
Čas kuhanja
20 minut
Zahtevnost
srednje
Porcije
5 oseb
Obrok
Priloga
Skuhal
Datum objave
3 kos
korenje
5 kos
jabolko
1 čajna žlička
laneno seme
1 žlica
koruzni zdrob ali moka
1 žlica
bel zdrob
1 žlica
ovseni kosmiči
4 zvrhana žlica
ajdova kaša
4 zvrhana žlica
prosena kaša
6 kos
krompir
1 čajna žlička
peteršilj
25 dkg
sir
10 dkg
moka
1 kg
buče
Zrezek iz buč

Priprava je odvisna od količine. Meni to vzame tudi pol dneva, da pripravim vse sestavine za večjo posodo.

Pri proseni kaši, ajdovi kaši in lanenem semenu se to prebere, zato ker se vedno še kaj drugega najde vmes kot le samo kašo ali seme. Nato se opere in namoči. Proseno kašo, ajdovo kašo in laneno seme daste v posodo skupaj z bučami, da se namoči. Vsaj dve uri ali več. Tako uporabiš vodo od buč, da se ne meče stran.

Jabolka dodaš zato, da krompir ne dobi sive barve. Kopriva ima veliko zdravilno moč. Vsebuje magnezij in druge koristne snovi za telo. Preprečuje prostato.

Začimbe se doda po občutku, odvisno od količine, ki jo pripravite. Uporabite lahko tiste začimbe, ki jih imate.

Če je končna masa vodena, se vode ne meče stran, ampak se doda malo ovsenih kosmičev in gris ali zdrob.

Če pečete v fritezi, dajte na dno mrežice renco (pokrovko) brez držala. Zakaj? Zato, da zrezek ne nasede v karo mrežo in da lahko potem lažje vzamete ven.

Peče se 20 minut.

  1. Buče operemo in naribamo na ribežen za jabolka. Dve srednje veliki čebuli na drobno sesekljamo. Sir narežeš na en centimeter velike kocke.
  2. Primešamo moko, jajci, peteršilj, sol, poper, za noževo konico kumine (kimel). Dodaj še: 6 debelih zribanih krompirjev, 4 žlice namočene prosene kaše, 4 žlice namočene ajdove kaše. Dodaš še eno žličko lanenega semena.
  3. Če buča oddaja vodo, se doda ovsene kosmiče, bel zdrob ali ječmenovo moko. Lahko tudi eno žlico koruzne moke ali zdroba.
  4. Dodaš še naribana oz. zmiksana jabolka. Poleg tega lahko dodaš vso zelenjavo, ki jo imaš na vrtu: korenje, kolerada, zelje (lahko tudi storž, ga olupiš in naribaš).
  5. Dodaš vse vrste začimb: šatraj, polaj, timijan, meta za v krvavice, zelene rmanove liste. Narežeš na drobno 4 liste rožmarina. Svežo koprivo veliko do 15 cm (lahko pa tudi suho koprivo).
  6. Vso maso zmešamo, da je enaka. Na leseno desko potreseš z moko. Vzameš žlico in na pomokano desko daš eno žlico mase. Z nožem naneseš po vsem krogcu (masi), daš na roko in oblikuješ kroglico. Če je premalo moke, jo dodaš.
  7. Hkrati imaš vključeno fritezo ali posodo z oljem. Olje moraš segreti in nato dodajaš zrezke.