Vaslapon sült lepény v Budimpešti

IMG_0003

Toliko, koliko je madžarščina težek in zapleten jezik, toliko dobra je njihova hrana. Ful! Saj se je to slišalo, kot da gre za resnično dobro jed, ane? :) Težava, ki sem jo srečala v prestolnici Madžarske je ta, da ni veliko stvari, ki bi jih imenovali še v angleščini (glede na to, koliko tujih turistov imajo) in tudi pri hrani je težko razbrati, kaj bi to pomenilo.

Na eni večjih stojnic s hrano na trgu Vörösmarty si lahko dobil tole čudo sveta - vaslapon sült lepény.

Kaj to v mojem laičnem jeziku pomeni? Pri vaslapon sült lepény gre za neke vrste lepinjo (očitno), katere testo je precej mokro in ga razvaljanega popečejo na plošči. Medtem, ko se lepinja peče, si izbereš nadev - midva sva izbrala zelenjavo s koščki piščanca. Potem ti pečeno lepinjo napolnijo z nadevom in sirom (seveda, da ni stvari, ki je ne bi dobil s sirom) ter popečejo na plošči. Point te zadnje priprave je vaslapon, ki pomeni železna plošča (angl. iron plate) in tu jo popečejo še s ploščo starega likalnika, kot je v prispevku zelo dobro prikazano.

Lepinja je odlična, ker je dovolj velika, se lahko razdeli na dva. Kar je tudi bistvo, saj potem poskusiš še en Kürtőskalács. Halo, that's the point! :)

Vaslapon sült lepény v Budimpešti! Priporočam!

Naročite se na naše videoposnetke in bodite na tekočem z novimi recepti in nasveti! Kliknite gumb 'YouTube' in to je to...

Kategorije: Prispevki s terena

1 komentar